2012-05-18

Mini American Double Crust Strawberry Pie & Vanilla Yoghurt Cream

I väntan på sommarens färska jordgubbar, och min 50-tals rockabilly klänning som ska komma på posten, får man spendera tiden med det bästa som finns, mys med lilleman. Lite bakning i sommarens stämning kan man ju också hinna med. Hur gott är det förresten inte med jordgubbar? Dom färska söta inhemska jordgubbarna som gör att man inte ens saknar något annat sött, de är nog för mig. Nu är ju dessa sommarens röda pärlor inte ännu mogna, men snart snart snart! :) I väntan på detta har jag bakat en jordgubbspaj i amerikansk stil, den går perfekt tillsammans med en fräsch vaniljsmakande yoghurt cream. Detta blir också mitt bidrag i Månadens Sötsak med temat Sommar.



American Double Crust Strawberry Pie
(12 st i muffinsplåt eller en i 24 cm pajform)
Mördegsbotten
150 g smör
4 dl mjöl
1/2 dl florsocker
1 ägg
1/2 msk kallt vatten

Gör så här
  1. Nyt ihop smöret med mjörel och florsockret.
  2. Tillsätt därefter ägget och vattnet och arbeta ihop utan att knåda.
  3. Låt vila i kylen ca 30 minuter innan anvädning.

Fyllning
1/2 - 3/4 dl socker
1 1/4 dl farinsocker
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl vetemjöl
1 msk potatismjöl/el maizenamjöl
1 tsk kanel
ca 1 liter jordgubbar (frysta el färska)
2 msk smör

Gör så här
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  3. Rör ner jordgubbarna så att de täcks av blandningen.
  4. Fyll formen med jordgubbsblandningen och klicka på klickar av smör.
  5. Dela degen i 2 bitar, den ena lite större än den andra.
  6. Kavla ut den större på ett mjölat bakbord och gör några mm tjocka cirklar (lite större än muffinsformen)
  7. Sätt degen i formen och försök att få den i formen så att degen kommer lite över kanten.
  8. Fyll degen med fyllning upp till kanten.
  9. Klicka på smörklickar.
  10. Kavla ut cirklar som täcker fyllningen och lite till.
  11. Pensla lite med ägg på pajkanten och sätt på locket.
  12. Nyp ihop kanterna så att locket hålls fast.
  13. Gör några hål med kniv eller gaffel i locket.
  14. Blanda ägg och lite mjölk, pensla locken och trö på lite farinsocker.
  15. Ställ i ugnen i ca 20-25 minuter.

Vanilj Yoghurt Cream
3 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yoghurt
ca 4 msk socker (eller enligt egen smak)
ca 2 tsk vaniljsocker

Gör så här
  1. Vispa grädden och sockret fast.
  2. Tillsätt yoghurten och vaniljen och rör tills allt är blandat.
  3. Tillsätt ev. pastafärg om du vill färga denna eftersom den passar utmärkt också som frosting på cupcakes. Tycker själv att denna är god t.ex. till morotscupcakes.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar